Hoe werkt een URL?

Een URL (Uniform Resource Locator) werkt als een adres voor het identificeren en lokaliseren van een specifieke bron op het internet. Het bestaat uit verschillende delen, waaronder het protocol, de domeinnaam en het pad naar de specifieke bron.

Wanneer een gebruiker een URL in de adresbalk van een webbrowser invoert en op Enter drukt, stuurt de browser een verzoek naar de webserver die aan het domein is gekoppeld. Het protocol in de URL bepaalt hoe de browser en de server met elkaar communiceren en of de verbinding al dan niet veilig is.

Als de webserver het verzoek ontvangt, zoekt het de gevraagde bron en stuurt het terug naar de browser. De browser ontvangt de bron en interpreteert de instructies op de webpagina om deze op het scherm weer te geven.

URL's maken het mogelijk om snel en gemakkelijk toegang te krijgen tot specifieke bronnen op het internet, zoals webpagina's, afbeeldingen of videobestanden.