hoe werken domeinnamen?

Domeinnamen werken door te fungeren als een unieke identificator voor een specifieke website op het internet. Ze worden opgeslagen in een centrale database, het Domain Name System (DNS), dat als een soort telefoonboek voor het internet fungeert.

Wanneer iemand een domeinnaam in zijn browser invoert, stuurt de browser een verzoek naar de DNS-server om het IP-adres van de website op te zoeken. Het IP-adres is het unieke adres van de server waarop de website wordt gehost. De DNS-server zoekt het IP-adres op en stuurt het terug naar de browser, die vervolgens verbinding maakt met de server en de website laadt.

Het proces van het opzoeken van het IP-adres van een domeinnaam en het verbinden met de bijbehorende server vindt in een fractie van een seconde plaats en gebeurt automatisch, waardoor gebruikers snel en gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot de gewenste website.